Via een virtuele buurtbijeenkomst kan je uitstekend een grote groep buurtgenoten bereiken. Daarvoor leverden de buurtteams in Wassenaar het bewijs, toen zij op 8 juli hun lokale aanbod voor zonnepanelen online presenteerden. De score: meer dan 200 online bezoekers en inmiddels over de 100 offerteaanvragen op de teller – die nog loopt. Fysiek of online: het kan dus allebei!
Stipt om 20.00 uur ging de buurtbijeenkomst-op-afstand van start: een live uitzending vanuit het Teylershuis. Daar waren Mireille Soeters en Kees van der Kroft aangeschoven aan tafel bij gastheer Djoera Eerland van Buurkracht. Als vertegenwoordigers van de vier buurtteams die de handen ineengeslagen hebben – Nieuw Wassenaar, Deijleroord, Park de Kievit en Wassenaar Centrum – deden zij als professionele tv-persoonlijkheden uit de doeken hoe zij tot hun gezamenlijke zonnepanelenaanbod zijn gekomen.
Coronacrisis
De Coronacrisis hielp niet bepaald mee. Een fysieke bijeenkomst om het aanbod aan de buurtgenoten te presenteren kon niet plaatsvinden en van uitstel wilde niemand weten. Buurkracht ontwikkelde daarom binnen afzienbare tijd een succesvolle formule voor een online bijeenkomst, die nu in elke gemeente ingezet kan worden. En zo kon het met veel zorg geselecteerde aanbod in Wassenaar dus toch worden gepresenteerd aan de buurten. In het kort: afhankelijk van de installatie waarvoor je als inwoner kiest, ben je meestal tussen de € 3.000,- en € 4.000,- kwijt. Of eigenlijk niet kwijt, want die investering verdien je gemiddeld in 6 tot 7 jaar terug.
Zonnepanelen op één
De kiem voor het aanbod werd geplant tijdens de Wassenaarse Klimaattafels, waar de gemeente lokale verduurzamingsinitiatieven samenbrengt. In samenwerking met Buurkracht zijn vandaaruit buurtteams gevormd, en die hebben elkaar weer opgezocht. De teams hebben elk in hun eigen buurt een enquête uitgezet om te polsen voor welke vormen van verduurzaming belangstelling was. Zonnepanelen bleken overal bovenaan te staan. Vandaar dat de buurtteams hiermee als eerste aan de slag zijn gegaan.
Zorgvuldige selectie
Veel werk ging zitten in het selecteren van een leverancier. Hierover ontfermde Mireille zich, samen met uit elk ander team één vertegenwoordiger. Ze schreven acht lokale partijen aan, van wie er vijf enthousiast reageerden en bovendien een mooi aanbod neerlegden. Om een uiteindelijke keuze te maken, ging het offerteteam bij alle aanbieders langs met een lijst van wel 70 vragen. “We hebben bijvoorbeeld scherp gekeken naar de service, de kwaliteit van de producten, de garanties, maar ook naar: hoe komt de leverancier over? Zou ik er zelf mee willen werken? En ten slotte ook naar de prijs.”
Heldere uitleg en ruimte voor vragen
De keuze viel uiteindelijk op de firma Freek van Os, een gerenommeerd familiebedrijf uit Voorschoten. Harm van Os was bij de online bijeenkomst aanwezig om uitleg te geven over hoe zonne-energie werkt, wat de mogelijkheden zijn voor zonnepanelen, wat komt erbij kijken, hoe zijn bedrijf te werk gaat en hoe bewoners van Wassenaar gebruik kunnen maken van de zonnepanelenactie. Ook beantwoordde hij samen met Mireille vragen die uit de buurten digitaal binnenstroomden. Van ‘Kan ik zonnepanelen combineren met een groen dak?’ (ja, maar ze nemen wel zon weg voor je planten) tot ‘Moet ik zonnepanelen apart verzekeren?’ (meestal niet, maar meld ze wel even aan bij je opstalverzekeraar).
Iedereen kan meedoen
Iedereen in Wassenaar, dus niet alleen uit Nieuw Wassenaar, Park de Kievit, Deijleroord en het centrum, kan meedoen. Geïnteresseerden kunnen hun gegevens invullen op het online formulier. De firma Freek van Os brengt dan binnen een week vrijblijvend een globale offerte uit op basis van een softwareprogramma waarmee ze op afstand de situatie kan beoordelen. Vervolgens komt een van de experts langs om ter plaatse de situatie te bekijken en de details door te spreken, waarna de definitieve offerte volgt. Wie daarvoor tekent, kan binnen afzienbare tijd genieten van zelfopgewekte zonne-energie.
Bijeenkomst gemist? Ook iets voor jouw gemeente?
De hele buurtbijeenkomst is hier terug te bekijken. Wil je meer weten over hoe Buurkracht je kan helpen ook in jouw gemeente succesvolle buurtinitiatieven van de grond te tillen en volle (virtuele) zalen te trekken? Neem dan contact op met Floris Baggerman.