Buurkracht-lustrum in Klein Brabant

 

Vijf jaar terug lag het energieverbruik per huishouden in Klein Brabant bijna een kwart hoger dan in de gemeente Vught als geheel. Drie buren besloten de buurt te bewegen om dat verbruik ónder het gemiddelde te krijgen. Dat is bíjna gelukt. En het mooie is: de saamhorigheid is enorm gegroeid

Vanaf het begin hielden de heren van het buurtteam de vaart er goed in. De ene isolatieactie volgde op het volgende zonnepanelenaanbod. Het gemiddelde energiegebruik in de buurt dóók omlaag. Van 2181 m3 gas in 2014 naar 1831 m3 in 2016 – waarna het weer iets opliep. En van 3.682 kWh in 2014 naar 3116 kWh in 2018 . “Qua elektra hebben we ons doel gehaald”, zegt Lex van Rheenen, een van de initiatiefnemers. “We verbruiken 6 procent minder stroom dan het gemiddelde van Vught. Met gas zitten we er nog 8 procent boven.”

Behalve dat Klein Brabant – met nog geen 200 woningen – dankzij acties per jaar ruim 60.000 m3 gas en ruim 100.000 kWh stroom bespaart, is de buurt er ook een stuk gezelliger op geworden. Jeff Fransz, ook een actieve buur: “In het kielzog van het buurtteam dat zich op energiebesparing richt, is ook Wij Klein Brabant opgezet. Dit comité, inmiddels een stichting, organiseert andere activiteiten, van een buren- en schoonmaakdagen tot een elektrische laadpaal.”

 

“het is veel levendiger geworden”

van besparing naar verbinding

Weer een ander comité regelde een AED voor de buurt en ondertussen is er ook nog een buurtpreventieclub ontstaan en een Werkgroep Spoor die de belangen van Klein Brabant behartigt rondom de plannen om meer treinen over het spoor door de wijk te laten rijden. “De sociale cohesie is geweldig toegenomen”, zegt Lex. Jeff sluit zich daarbij aan: “Dat heeft wel even geduurd maar nu is het echt te merken. Het is veel levendiger geworden. Ik denk dat ook de ontwikkeling dat onze buurt die eerst aan het vergrijzen was, nu weer jonge buren trekt, daarmee te maken heeft.”

Op zoek naar nog meer inspiratie? Bekijk meer artikelen met geweldige ideeën voor in je buurt.

Delen: