buren met verstand van zonne-panelen? dat is fijn!

 

“zonnepanelen, ik help mijn buren graag op weg”

 

Zelf energie opwekken? In Kinderbos (Sint-Oedenrode) is dat binnenkort geen uitzondering meer. Na een informatieavond over een zonnepanelenactie voor de buurt vroegen dik 80 huishoudens een offerte op. En de teller tikt nog door.

techneut Piet weet wel hoe je dit kunt aanpakken

Piet van Schijndel is een van de drijvende krachten achter deze en andere acties waarover hij onder andere via de buurkracht-app zijn buurtgenoten informeert. Al jaren is hij actief in de buurt, onder andere in de wijkraad en als mede initiatiefnemer van een digitaal dorpsplein. Zelf heeft hij al sinds 2016 zonnepanelen op zijn dak liggen, 26 stuks in totaal. “Als echte techneut ben ik al 30 jaar met energiebesparing bezig, ook professioneel. Ik heb er wel een beeld bij hoe je dat kan aanpakken, maar 90 procent van de mensen niet. Ik help ze graag op weg.”

 

“maar goed dat we uitgeweken zijn naar een grotere zaal

 

Het succes van de zonnepanelenactie was voor Piet een grote verrassing. “Voor de informatieavond hadden we in eerste instantie een zaaltje besproken waar ongeveer 45 mensen in konden. Maar we kregen van tevoren al zo veel enthousiaste reacties binnen dat we zijn uitgeweken naar het dorpscafé. Dat was maar goed ook: er kwamen ruim 120 mensen op de bijeenkomst af. Ik ben nog onder de indruk.”

 

“je hoeft niet in de kou te zitten om een hoop geld te besparen

 

Nu het storm loopt voor de zonnepanelenactie, ziet Piet dat als een mooie aanleiding om ook andere manieren van verduurzaming onder de aandacht te brengen. “Zonnepanelen zijn eigenlijk fase 2; als je slim bent, ga je eerst je energieverbruik terugdringen. Met handige meetsets in bruikleen konden we het energieverbruik van alles in huis met een stekker doorlichten. Zo breng je grootverbruikers in beeld. Heb je een oude koelkast in de schuur? Meet maar eens hoeveel stroom die slurpt, dan ga je vanzelf overwegen om ‘m weg te doen. En er zijn veel meer sluipende verbruiken, zoals cv-pompen, verlichting, computerapparatuur enzovoorts. Met die bewustwording begint het. Gelukkig hoef je niet in de kou of het donker te gaan zitten om een hoop geld te besparen. Een goed ingeregeld cv-systeem bijvoorbeeld verhoogt het rendement van verwarmen aanzienlijk.”

 

Zonnepanelen ook wat voor jouw buurt?

Delen: