Er is meer nodig dan goede bedoelingen

Ferdinand is projectleider bij de Gemeente Hollands Kroon, maar heeft zichzelf sinds kort omgedoopt tot ‘aanjager van energiebesparing en groene warmte’. “De titel ‘projectleider’ doet namelijk vermoeden dat waar ik mee bezig ben iets tijdelijks is, maar energiebesparing is iets voor de eeuwigheid. Deze nieuwe titel dekt de lading veel beter en zal ik voorlopig houden, denk ik”, aldus Ferdinand.

Dat Ferdinand hart voor de zaak heeft, blijkt uit zijn betrokkenheid bij de energietransitie die de inwoners van gemeente Hollands Kroon te wachten staat. In Wieringerwaard komt eind deze maand een aantal actieve buurtbewoners samen met Buurkracht om na te gaan hoe zij buurkracht kunnen gaan opwekken in de buurt. De kracht en de werking hiervan heeft Ferdinand afgelopen zomer al mogen aanschouwen.

Hij hielp de dorpsraad in een ander dorp met het verspreiden van folders over een energiescan-actie. Middels de scans kan worden nagegaan wat de grootste gemene delers van de woningen zijn qua verduurzamingsmogelijkheden. Deze kunnen vervolgens collectief worden aangepakt, wat sociale cohesie en mogelijk inkoopvoordeel oplevert.

Ferdinand: “De dorpsraad en ik deelden voor de verspreiding het gebied in 5 gedeeltes in van ongeveer 50 huizen. Deze brachten we huis-aan-huis langs, waarbij we aanbelden en de inwoners die opendeden meer context gaven over de energiescan en de voordelen vertelden. Het werd me al snel duidelijk dat ik niet de juiste persoon was om inwoners hierover te informeren. De deuren gingen maar zelden open. Waar ik succes had bij maar 2 huizen die mee wilden doen, hadden de mensen van de dorpsraad bijna 100% succes. Bijna iedereen wilde eigenlijk wel zo’n energiescan.”

Volgens Ferdinand zit het verschil ‘m in het vertrouwen dat wordt geschept, of beter nog, wat er al is, van buur tot buur. “In veel dorpen kennen inwoners elkaar soms al hun hele leven. Zij delen ervaringen en weten wat er speelt achter de voordeur. De dorpsraadleden die aanbelden staan daarmee op gelijke hoogte met de andere inwoners. Ja, ik kan wel zoveel beweren, maar ik blijf van de gemeente natuurlijk. Dat is toch echt anders dan je buurman die je dagelijks ziet lopen en waarmee je regelmatig een praatje maakt. Kortom, een vertrouwd gezicht werkt. Ik merk trouwens wel dat als zo’n project langer loopt en mensen me leren kennen, er ook tussen mij en de bewoners een band ontstaat. Reden te meer dus om te investeren in een goede relatie, want zo word je langzaam zelf ook een bekende in de buurt.”

 

Delen: