buren leren reanimeren

 

“samen zorgen we voor een veiliger dorp”

 

Een crowdfundingactie voor een buurt-AED in de Barsbeek in Zwartsluis leverde binnen no-time het benodigde bedrag op. Er was zelfs nog ruimte voor een reanimatietraining voor bewoners. Initiatiefnemer Robert Busscher: “We hopen dat we die niet nodig hebben, maar het geeft wél een veilig gevoel.”

iedereen kan reanimeren

Een AED, een automatische externe defibrillator, is een apparaat waarmee je bij een hartstilstand een elektrische schok kan toedienen om het hartritme weer te herstellen. “Iedereen mag zo’n AED hanteren”, vertelt Robert. “De instructies staan erop. Maar het helpt als je hem al eens hebt uitgeprobeerd. Dat je bijvoorbeeld minder onzeker bent en weet hoe je de plakkertjes plaatst waarmee je de elektroden op de borst bevestigt.”

tweede buurkracht actie gestart voor reanimatietraining

Verspreid over twee avonden kregen dik 20 buren eind juni de kans om te werken aan hun reanimeerskills. Robert: “Onze inzamelingsactie in februari ging zo hard dat heel wat buren die wilden bijdragen, alweer te laat waren met doneren. We hebben overwogen een tweede AED bij elkaar te sprokkelen, maar dat had toch te veel voeten in de aarde. Tijdens een brainstorm met de buurt zijn we op het idee gekomen voor een reanimatietraining.”

 

oefenen op poppen

Tijdens die training oefenden de deelnemers op poppen, met en zonder AED. Ook leerden ze welke stappen ze verder kunnen nemen. “Bij een hartstilstand telt elke seconde. In Barsbeek is de kans nu groot dat er dan iemand in de buurt is die de juiste handelingen uitvoert. Toen mijn vrouw en ik met dit initiatief begonnen, dachten we vooral aan ouderen. Maar laatst is dankzij een AED het leven gered van een meisje op een voetbalveld in een dorp verderop. Dat heeft mensen in Barsbeek ook weer wakker geschud: het kan iedereen overkomen.”

 

“het kan iedereen overkomen”

 

samen voor een veiliger dorp

De AED hangt inmiddels op een centrale plek in de buurt. “Die hebben we samen geselecteerd op basis van onder meer bereikbaarheid en verlichting. De kast is geplaatst en geïnstalleerd door de leverancier die met een zonnepanelenactie in Barsbeek goede zaken heeft gedaan. De buren bij wie hij aan de buitenmuur hangt, maken nog een afdakje zodat de AED niet te veel in de zon hangt. Met een pincode kan iedereen erbij. Zo zorgen we samen voor een veiliger dorp.”

 

update 23 juli AED aangesloten en aangemeld

De actie is nu helemaal afgerond. Het afdakje hangt, de AED is aangesloten en aangemeld bij de Hartstichting/HartslagNu. Robert en Monique stuurden ons nog een laatste update.

Nieuwsgierig naar hoe het allemaal begon? Lees dan ook ‘buren in actie voor buurt-AED‘.

 

Ook iets voor jouw buurt?

Delen: