buren in actie voor een buurt-AED

 

Elke seconde telt als iemand getroffen wordt door een hartstilstand. Een AED in de nabijheid kan in zo’n geval letterlijk levens redden. Monique en Robert uit Barsbeek in Zwartsluis zetten een actie op om zo’n reanimatie-apparaat voor de buurt te regelen. En hij gaat er komen!

buren in actie voor buurt-AED buurkracht Barsbeek

waarom een buurt-AED voor Barsbeek?

Robert: “Een tijdje terug werd mijn aandacht gegrepen door een landelijke campagne van de Hartstichting voor buurt-AED’s. Dat vond ik meteen interessant voor onze buurt, waar ook ouderen wonen. Met een aantal buren hebben we vervolgens besloten om hiermee aan de slag te gaan.”

Monique: “Tijdens de EHBO-trainingen die ik als gym- en tennislerares regelmatig volg, wordt er goed ingehamerd dat hoe sneller je start met reanimeren bij een hartstilstand, hoe groter de kans is op overleving. Op dit moment bevinden de dichtstbijzijnde AED’s zich allemaal op vijf minuten rijden enkele reis. Dat is te ver om goede eerste hulp te kunnen verlenen. Met een AED in de buurt vergroten we de kans om levens te redden als de nood aan de man is.”

.

wat is ervoor nodig om een buurt-AED voor elkaar te boksen?

Monique: “Daarvoor moeten we in de buurt € 1.660,- inzamelen. Voor dat bedrag krijgen we een AED op een centrale plek in de buurt, inclusief 5 jaar onderhoud.”

Robert: “We hebben daarnaast een subsidie gekregen van de gemeente. Deze gaan we gebruiken om het totaalbedrag te halen en voor het onderhoud van de AED.”

hoe gaat het daarmee?

Robert: “Geweldig! We zijn begonnen met polsen of er belangstelling is voor een AED in de buurt. In de buurkracht-app hebben we een actie aangemaakt waar buren zich kunnen aanmelden en we hebben ook oproepen geplaatst via Facebook en de buurt-Whatsapp. Elke week plaatsen we wel een nieuw bericht over het belang van een AED en we zijn met hulp van buurkracht ook met flyers langs de deuren geweest. Al heel snel zaten we boven de 70 deelnemers, inmiddels zijn dat er ruim 130.”

Monique: “Het streven is om op een bedrag per buur van rond de € 10,- uit te komen. Daar zitten we nu wel zo’n beetje. Het gaat dan ook niet lang meer duren voordat we het geld echt gaan inzamelen. Hebben we die € 1.660,- dan niet binnen 30 dagen bij elkaar, dan krijgt iedereen z’n geld terug.”

“we hebben al geld in enveloppen binnengekregen”

Robert: “Die kans is klein; we hebben al geld in enveloppen binnengekregen en met zo veel aanmeldingen kan het bijna niet misgaan. En mochten we tegen het eind nog wat tekortkomen, dan gaan we het resterende bedrag met de kinderen uit de buurt inzamelen met klusjes, is het plan.”

 

en dan? hoe gaat het dan verder?

Monique: “Dan wordt de AED binnen een paar weken geleverd en geplaatst op een plek van waaruit elk adres in de buurt binnen één of twee minuten te bereiken is. Alle buren krijgen de pincode waarmee we hem kunnen ontgrendelen wanneer dat nodig is. En bij een melding krijgen alle buren met EHBO op zak een berichtje.”

 

“wie weet maakt dit de weg ook vrij voor vervolgacties

 

Robert: “Het ziet er gunstig uit; we zijn er trots op dat we dit voor elkaar hebben gekregen. Wie weet maakt dit de weg ook vrij voor vervolgacties. Bijvoorbeeld voor glasvezel in de buurt of het opknappen van de speeltuin. Iedereen die zoiets wil, kan gewoon een actie aanmaken in de buurkracht-app en er zelf ruchtbaarheid aan geven.”

 

update 15 maart de AED komt er!

Ongelofelijk! Op 14 maart zijn Robert en Monique de daadwerkelijke crowdfunding op BuurtAED.nl gestart. Binnen 24 uur is het benodigde bedrag opgehaald. De AED komt er. Wat een mooi succes. Gefeliciteerd!

 

update 9 juli de AED hangt! en buren leren reanimeren

Het is zo ver. De AED hangt! En met behulp van een tweede crowdfundactie voor een reanimatietraining in de buurkracht-app hebben maar liefst 20 buren aan hun reanimatieskills kunnen werken. Mooi succes!

 

update 6 september zo is de buurt AED een groot succes geworden

De buurt is blij met de AED in de buurt. Hoe dit zo een groot succes is geworden? Lees de tips van Robert en Monique. Flink reclame maken voor je buurtactie blijkt het sleutelwoord.

 

Ook iets voor jouw buurt?

Delen: