“Bij ons hebben ondertussen 69 mensen hun spouwmuur geïsoleerd en de teller loopt nog steeds.”

Bewoners van het Vonderkwartier in Eindhoven isoleren in groten getale hun spouwmuur. Inmiddels staat de teller op 69 huishoudens en stijgt dit aantal nog altijd. De isolatieactie is het resultaat van een inventarisatie van een aantal actieve buurtbewoners hoe energiebesparing in hun buurt naar een hoger plan te tillen.

Spouwmuurisolatie als geschikte buurtmaatregel

Na onderzoek door de onafhankelijke energieadviseur dat Buurkracht gratis biedt, bleek spouwmuurisolatie voor veel bewoners een interessante manier te zijn om energie te besparen. En passend bij de jarendertig woningen waaruit het Vonderkwartier veelal bestaat.

Samen subsidie aangevraagd

Samen met Buurkracht en HetEnergieBureau heeft het buurtteam subsidie aangevraagd en gekregen; hierdoor kon een TU-student van het Energyteam TU goede warmtefoto’s maken en interpreteren. Warmtefoto’s laten zien hoe goed of slecht een huis is geïsoleerd. Voor verschillende huishoudens was dit het laatste zetje om hen ervan te overtuigen dat spouwmuurisolatie veel voordeel kan opleveren. Voor de portemonnee én het milieu.

Zoektocht naar de juiste leverancier

Bij de zoektocht naar een vertrouwde leverancier was niet alleen een goede prijs het uitgangspunt. De leverancier moest ook in staat om een gehele wijk op zich te nemen. En met de juiste materialen werken. Zo is het voor de woningen in het Vonderkwartier, waar vocht uit de grond kan optrekken, belangrijk dat het isolatiemateriaal goed ventileert en vochtbestendig is. Samen met Buurkracht is er een geschikte leverancier gevonden die ondertussen de spouwmuren van een groot deel van de buurt heeft geïsoleerd.

Ook iets voor jouw buurt?

Wil je ook profiteren van samen energie besparen met Buurkracht? Zo kun je een eigen buurt starten.