bezige buur Madeleine bruist van de buurtideeën

 

“de eerste tien groene daken hebben we al mooi voor elkaar”

Zelfs als je in een nieuwbouwwijk woont waar de huizen op-en-top geïsoleerd zijn, kan je met z’n allen nog veel doen aan verduurzaming. Een clubje bewoners in de Bossche buurt Carolus maakt daar werk van. Madeleine Mouwen: “We hebben veel ideeën. En de eerste tien groene daken hebben we al mooi voor elkaar.”

de band in de buurt

Carolus is een kinderrijke buurt met veel tweeverdieners. In de paar jaar tijd dat de woningen er staan, is de band in de buurt al aardig hecht geworden. “Er wordt veel georganiseerd”, vertelt Madeleine. “Zoals een Koningsdagbarbecue, een walking dinner en voor kinderen vinden er kampeerweekendjes plaats op wat we dan ‘Camping Carolus’ noemen.”

 

“zonnepanelen installeren we hier met hulp van de achterbuurman

Zelf heeft Madeleine met zes buren een werkgroep opgericht die actie neemt om de buurt verder te verduurzamen. “We kijken hoe we met z’n allen iets kunnen doen aan energiebesparing, afvalscheiding en groen. Dat heeft al geleid tot meer zonnepanelen in de buurt. Een achterbuurman kan ze zelf bestellen en helpt je om ze zelf te installeren. Dat is goedkoper en het blijkt niet zo moeilijk, alleen voor de aansluiting hoeft dan een monteur langs te komen.”

Ondertussen onderzoeken ze ook de mogelijkheden om kliko’s te vervangen door containers bij de ingang van de wijk om afval te scheiden, en om een gesloten compostsysteem aan te leggen. “Dat zijn ideeën die vragen om een lange adem, zeker als je net als wij niet veel tijd hebt, maar we gaan er wel voor. Andere ideeën zijn makkelijker uit te voeren, zoals de terugslagklep van de afzuigkap. Ook werken we aan een praktische constructie op het dak, waarmee de efficiëntie van onze warmtepompen sterk zal verbeteren, want daar is nog veel winst te halen. Wij merken dat er nog veel te weinig praktijkkennis en ervaring is bij installateurs op dit gebied.”

 

“dikke kans dat we de groenedakenactie gaan herhalen”

 

Ook de groene daken zijn een initiatief van deze club. “Sinds kort hebben we er ruim honderd vierkante meter groen bij op tien daken. Iedereen die meegedaan heeft, is er superblij mee. Het ziet er alleen al heel anders uit. We wachten nu de zomer af, dan kunnen we pas echt het effect ondervinden. En het leuke is dat er buren zijn die nu ook wel een groen dak willen. Dikke kans dus dat we deze actie gaan herhalen.”

 

Ook aan de slag?

Delen: