betrek een clubje buren bij jouw idee
tips van buur Janneke
Heb jij een idee om je buurt mooier, groener of gezelliger te maken? Leuk! Verzamel dan een clubje van buren om je heen die ook steentje willen bijdragen. Janneke Dijkhof heeft een paar handige tips om dat voor elkaar te krijgen.
doe het niet alleen
Janneke is lid van de werkgroep Bewust Wonen in Dalfsen, die de eerste buurtboomgaard in het dorp hielp op te zetten en die bewoners van verschillende buurten enthousiast kreeg voor energiebesparing. “In je eentje een actie opzetten kan, maar als je een paar buren vindt die je willen helpen, levert dat allerlei voordelen op.”
Je kan het werk verdelen – zo houd je de vaart erin.
Iedereen doet waar hij/zij goed in is – dat is goed voor de kwaliteit.
Iedereen doet wat hij/zij leuk vindt om te doen – zo is (en blijft) iedereen gemotiveerd.
zorg voor een gemengde samenstelling
“En dan vooral in de zin van: een mix van kwaliteiten. In onze werkgroep zitten bijvoorbeeld buren die technisch goed onderlegd zijn, wat erg hielp toen we met zonnepanelen en isolatie bezig waren. Een of meer praktisch ingestelde buren die het leuk vinden om op het uitvoerende vlak een steentje bij te dragen, is ook fijn. En dan hebben wij ook nog een paar mensen bij de groep die goed kunnen organiseren en die het gewoon gezellig willen maken.
We hebben dus analisten, aanpakkers, organisatoren en verbinders. Als je al die eigenschappen bij elkaar hebt, is er altijd wel iemand die het voortouw neemt.”
zorg voor een mix met mannen en vrouwen
“Mijn stokpaardje: ik ben een groot voorstander van zowel mannen als vrouwen in de werkgroep. Het brengt een prettigere dynamiek met zich mee. Met alleen mannen of alleen vrouwen gaat het anders. Met beide vertegenwoordigd vind je ook meer aansluiting bij de buurt.”
spreiding in de buurt helpt
“Onze eerste besparingsactie organiseerden we in een buurt waar eigenlijk niemand van ons woonde. Dan blijk je toch het contact in de buurt te missen. Het mooiste is het als je in elke straat een ambassadeur hebt die daar zijn of haar eigen buren kan enthousiasmeren. En die heel makkelijk te benaderen is, mocht iemand in de straat nog vragen hebben.”
gun elkaar rust
“De chemie in de groep is wel belangrijk. Die moet je natuurlijk opbouwen als je elkaar nog niet goed kent, maar als je samen hetzelfde doel voor ogen hebt, lukt dat vaak wel. En dan is het zaak om elkaar ook wat rust te gunnen, zeker in intensieve trajecten. Het maakt niet uit als niet altijd iedereen overal bij is, je kan elkaar ook af en toe opvangen en voor elkaar inspringen. Zo houd je het enthousiasme op peil.”
Janneke’s bonustips: waar vind je die buren?
- Allereerst natuurlijk in je eigen netwerk en onder je vrienden en directe buren.
- Maak een praatje verderop in de buurt of bel eens aan bij die verre buur bij wie je nuttige kwaliteiten vermoedt.
- Denk aan het schoolplein, de ideale ingang als je schoolgaande kinderen hebt.
- Doe een oproepje via bijvoorbeeld de buurkracht-app, Facebook, het lokale blad of krantje of posters op school of in de supermarkt.
Kun je nog wel wat tips gebruiken om van jouw actie een doorslaand succes te maken? Lees dan alle tips van acht buren die een geslaagde buurtactie organiseerden.
Geïnspireerd door de tips van Janneke?