Barsbeek

onze buurt aardgasvrij?! hoe dan?

 

In 2050 moet elk huishouden in Nederland van het aardgas af zijn. Dat klinkt ver weg, maar de tijd gaat snel en het is fijn om voorbereid te zijn. Buurtbewoners van Barsbeek in Zwartsluis onderzoeken, in samenwerking met Buurkracht en de gemeente Zwartewaterland, wat de beste aardgasvrije opties zijn voor deze buurt. Zo is iedereen voorbereid en komt niemand voor verrassingen te staan.

Samen kijken we naar de technische en financiële mogelijkheden in de buurt en wat er nodig is per type woning. Dit onderzoeksproces gebeurt samen met bewoners en voor de bewoners. Daarna weten we precies wat we nu al samen aan kunnen pakken! Hoe snel en op welke manier, dat beslissen buurtbewoners zelf.

voor iedereen

Op weg naar aardgasvrij… Wat betekent dat voor jouw woning?

Het buurtteam Barsbeek heeft met alle input van de afgelopen tijd een eigen buurtplan opgesteld. Daar staat in hoe we samen als buurt en hoe jezelf als buurtbewoner op weg kunnen gaan naar aardgasvrij wonen. En dat dat in Barsbeek veelal zelfs voor lagere kosten kan zorgen! Benieuwd? Klik op de knop hieronder voor meer leesplezier.

Namens het Buurtteam Barsbeek overhandigt Diederik Hoekman (2e van links) het Buurtplan Barsbeek aan wethouder Harrie Rietman. Dit onder de goedkeurende blik van de buurtteamleden Cees Selles en Greet Generaal.

Advies per woningtype Barsbeek

Met ondersteuning van adviesbureau Merosch heeft het buurtteam de buurt in 6 type woningen ingedeeld. Vervolgens is per type woning een advies gemaakt op welke wijze je naar een aardgasvrij huis over kunt gaan. Wat betekent dit nu voor jouw woning?

Stap 1
Zoek adres op in woningenlijst. Bij je adres staat in de eerste kolom een nummer welke factsheet voor jouw huis geldt.

Stap 2
Klik op de link van het betreffende factsheet. Daarin kun je lezen welke maatregelen je kunt nemen, wat dat ongeveer gaat kosten en hoe je dit mogelijk kunt financieren.

Type 1
Type 2
Type 3
Type 4
Type 5
Type 6

De uitkomsten geven een indicatie; het buurtteam is graag bereid om dit desgewenst persoonlijk toe te lichten (belangstelling? laat dit dan even weten via buurkrachtbarsbeek@gmail.com). Vervolgens kun je met inschakeling van een goede installateur zelf verder aan de slag. Succes!

 

Energiebespaartool

Cees Selles heeft een tool ontwikkeld waarmee je snel inzicht kunt krijgen in de te behalen besparing.

Bekijk hieronder het verslag, de presentaties en Vragen& Antwoorden van 22 september 2020

Op dinsdagavond 22 september heeft het buurtteam van Barsbeek in Motel Zwartewater buurtbewoners geïnformeerd over o.a. de resultaten van het onderzoek, dat is uitgevoerd door Merosch in samenwerking met Buurkracht en de gemeente.

Het team presenteerde de kosten van het aardgasvrij maken van voorbeeldwoningen in de wijk en wat dat voor u betekent. In deze doorrekeningen wordt de besparing op de energierekening gebruikt om deze kosten te betalen of eventueel te financieren.

Bekijk hier het verslag van 22 september (pdf)

Bekijk hier de vragen en antwoorden van 22 september (pdf)

 

Bekijk hieronder de presentaties van de bewonersavond (video)

tijdschema

Oplevering buurtplan: november 2020

Stand van zaken Barsbeek september 2020

dinsdag 25 februari 2020

De buurtbijeenkomst van 25 februari in Motel Zwartewater was met ruim 70 buurtbewoners een succes. Adviesbureau Merosch presenteerde haar aanpak voor het technisch onderzoek in de wijk. Dit is van belang om als buurt samen te bepalen hoe het beste richting een aardgasvrije buurt te werken. De fysieke buurtbijeenkomsten zijn vanwege het corona-virus voorlopig uitgesteld, evenals de oplevering van het buurtplan. Uiteraard willen we hierbij graag alle buurtbewoners blijven betrekken!

veel gestelde vragen

we kunnen ons voorstellen dat er veel vragen spelen, hieronder een document met de vragen (en antwoorden) van de bewonersavond op 25 februari 2020

enquête: de resultaten

Klik hier voor het downloaden van de resultaten van de enquête in de vorm van een powerpoint presentatie.

 

wat kun je verwachten?

Elke maand komen je buurtgenoten (het meedenkteam) bij elkaar. En op de buurtbijeenkomsten geven zij een terugkoppeling aan jullie over hun bevindingen.