Al 40 jaar buurkracht in Den Haag

 

“en dat is niet het enige dat deze straat bijzonder maakt”

Als je door de 2e de Riemerstraat, vlakbij het centrum in Den Haag loopt, kom je waarschijnlijk geen hondendrollen of afval tegen. Je ziet er vooral veel groen. Bewoonster Ingrid Bes: “En dat is niet het enige wat deze straat bijzonder maakt.”

Ruim veertig jaar geleden hebben twee bewoners het voor elkaar gekregen om van deze straat een woonerf te maken. “Ze zijn inmiddels rond de 80 jaar oud, maar worden nog steeds gezien als de burgemeesters van de straat,” vertelt Ingrid.

 

“we onderhouden het groen in de straat zelf, de gemeente komt af en toe plantjes en aarde brengen, als we daar om vragen”

Ingrid Bes: “Eens in de maand brengt buurman Bram het veegbriefje rond dat zijn vrouw Ineke maakt, met daarop ‘kom je weer met je stoffer en blik en veger naar buiten?’.

Het animo wisselt wel hoor, maar we doen het al heel lang en met iedereen die komt zijn we blij. Tijdens de koffie daarna bedenken we vaak wat we verder kunnen aanpakken.

Zo hebben we al een paar keer de Haagse prijs voor een betere buurt ‘De Gulden en Platina Klinker’ gewonnen. Van het geldbedrag hebben we onder andere de lelijke betonnen paaltjes laten vervangen door groene.

Soms trekken we ook op met bewonersorganisatie De Groene Eland.

En we hebben een paar jaar geleden een buurtfeest georganiseerd, waarvoor we bij het Oranjefonds subsidie hadden aangevraagd. Het groen in de straat onderhouden we zelf, in overleg met de gemeente, en dan is er natuurlijk nog de lief-en-leed-pot.”

 

“we bieden nieuwe bewoners een bezem aan, die door buurman en kunstenaar Georg Hadeler is beschilderd”

De inzet van de bewoners is niet alleen te zien op straat. Ingrid: “We zetten onze activiteiten op Facebook en we hebben een speciaal boekje gemaakt. Daarin staan de geschiedenis van de straat en de gezichten van de bewoners.

We geven het boekje, samen met een beschilderde bezem, aan nieuwkomers in de straat. We nodigen ze uit om mee te doen met vegen en zorgen voor een kopje koffie. Soms bakt er iemand eens een taart, pakken we onze bankjes erbij en gaan we lekker buiten zitten. Dan krijgen we altijd reacties uit de rest van de buurt. We horen nog wel eens van voorbijgangers dat ze hier ook wel zouden willen wonen.”

“niemand is verplicht om mee te doen, soms lukt het gewoon niet, als je bijvoorbeeld met je kinderen naar de hockey moet”

Ingrid heeft wel een paar tips voor mensen die ook actief willen worden in hun straat of buurt.

Maak het niet te groot. Maak contact met je buren links en rechts. Als iedereen dat doet, heeft iedereen een beetje contact. En verwacht niet dat de hele straat komt vegen, met een paar bewoners is het al heel mooi.

Wat je zaait kun je oogsten. Zaai je plantjes voor insecten, krijg je er prachtige korenbloemen bij. Spreek je iemand aan die het ergens niet mee eens is, dan hoor je wat hij of zij zelf wil of kan betekenen. Het verdient zich altijd terug.

Laat je niet ontmoedigen. Wij wonen in de stad dus er is altijd wel rommel. Peuken, blikjes cola, iemand rukt een plant uit een bak. Ja, wij ruimen dat op, maar daardoor hebben wij wel een straatje waar iedereen met trots en plezier woont. Al ruim veertig jaar.

Kun je nog wel wat meer ideeën gebruiken om jouw buurt ook gezelliger, groener, leuker of mooier te maken?

Delen: